AMNISTIA LUI ȚOPA PERICULOASĂ PENTRU MAIA

Întrevederea Partidului Socialiștilor cu reprezentanții Blocului politic ACUM a eșuat. Socialiștii nu vor susține un guvern minoritar condus de Maia Sandu și nu îl vor alege pe Andrei Năstase în calitate de președinte al Parlamentului moldovean – cerința celor din ACUM. Socialiștii au sugerat că ar putea vota pachetul de legi anti-oligarhice (anti Plahotniuc) dacă blocul politic ACUM ar participa la formarea unei coaliții parlamentare majoritare PAS/PPDA /PSRM în care președintele Parlamentului ar deveni Zinaida Greceanîi iar în noul executiv le-ar reveni conducerea Ministerului de Externe şi cel al Apărării. De aici.

După ședința Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a comunicat că socialiștii sunt disponibili să creeze o majoritate parlamentară, cu un Guvern funcțional, cu blocul ACUM, iar dacă nu – atunci alegeri anticipate. Președintele Dodon a anunțat că alături de funcțiile de conducere la cârma ministerelor de Externe și al Apărării socialiștii își mai doresc conducerea Ministerului de Interne și conducerea Departamentului pentru Reintegrare. ”Cât va fi această coaliție, 4 ani sau un an, noi discutăm, nu un Guvern minoritar. Vreți să discutați, acestea sunt condițiile, dacă nu – ne pregătim cu toții de anticipate”, a precizat Dodon. De aici.

La o emisiuni a Pro TV Chișinău, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a spus că a luat cunoștință cu poziția anunțată de socialiștii moldoveni după ședința de Consiliului Republican și că, drept urmare, fracțiunea parlamentară a PAS, formată din 14 parlamentari, nu mai are ce discuta cu PSRM.De aici.

Pe de altă parte, la o emisiune a TVR Chișinău, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, consideră că Blocul „ACUM” trebuie să continue discuțiile cu Partidul Socialiștilor pentru formarea unui guvern funcțional. Năstase a admis formarea unui guvern cu socialiștii pentru patru ani: „Bineînțeles. Noi am fost trimiși în Parlament pentru 4 ani, pentru a alege un guvern. Noi ne propunem un guvern de 4 ani”. De aici.

Declarațiile în contradictoriu făcute de cei doi lideri ai Blocului politic ACUM arată o disconcordanță în strategiile de viitor ale celor două fracțiuni parlamentare, PAS și PPDA. Acest lucru înseamnă ori că, a micuț, există o lipsă de comunicare între Maia Sandu și Andrei Năstase, b micuț, zvonurile privind disensiunile dintre cei doi politicieni sunt adevărate.

Cei doi politicieni ar trebui să explice natura acestor declarații care se bat cap în cap, altfel supoziția potrivit căreia agenda politică a PPDA este făcută în afara Republicii Moldova este adevărată. Anterior, voci critice la adresa lui Andrei Năstase au enunțat că o alianță între Blocul politic ACUM și socialiști ar fi una în interesul lui Victor Țopa susținătorul financiar al partidului condus de Năstase. Această monstruoasă alianță ar permite apariția unui decret prezidențial de amnistiere a acuzațiilor la adresa lui Țopa și l-ar scoate pe Plahotniuc, dușmanul personal al acestuia, de la pârghiile puterii.

Probabil, zvonurile despre existența unor disensiuni între Maia Sandu și Andrei Năstase pleacă tocmai de la starea de fapt potrivit căreia interesul lui Victor Țopa diferă de cel al Maiei Sandu, pentru Țopa dezoligarhizarea statului moldovean poartă strict interesul răzbunării, pentru Maia Sandu procesul fiind unul de esență politică.

Sunt de acord cu afirmația făcută de Dionis Cenușă potrivit căreia Blocul politic ACUM ar trebui să spună nu ofertei socialiștilor și să se pregătească de anticipate. Năstase este supus unor presiuni externe care, din dorința răzbunării, îl împing în brațele socialiștilor. Costul politic al amnistiei lui Țopa este foarte periculos pentru Maia Sandu. Se pare că cei din PAS au înțeles asta.

Standard

Lasă un comentariu