PHOENIX ȘI VICTORIA SOCIALIȘTILOR ÎN HÂNCEȘTI

Victoria socialiștilor în circumscripția electorală uninominală Hâncești este legată și de pasărea Phoenix a politicii moldovenești. Aflați la finalul textului cine este această pasăre măiastră.

Am asistat la o nouă premieră, un candidat asumat de către Partidul Socialiștilor a obținut victorie într-o circumscripție electorală uninominală în care, teoretic, ar fi trebuit să câștige candidații partidelor de dreapta. Ineditul câștig vine după ce, anul trecut, candidatul socialiștilor, Ion Ceban, a câștigat alegerile locale în municipiul Chișinău, oraș considerat a fi fost reduta românismului și a rezistenței anticomuniste.

Comentatorul politic politic Anatol Ţăranu, a spus că această victorie a stângii moldovene a avut loc datorită incapacității formațiunilor politice de dreapta de a dialoga între ele. Îi dau dreptate și da, cu adevărat, „este unul dintre cele mai urâte rezultate electorale pentru partidele proeuropene din Republica Moldova”, așa cum declara domnia sa, pentru portalul deschide.md.

Constat că victoria lui Ștefan Gațcan, o victorie simbolică,  se datorează inclusiv orgoliilor liderilor formațiunilor de dreapta. Olesea Stamate s-a dovedit a fi, a doua oară în decurs de câteva luni, omul care a provocat ceartă serioasă între PAS și PPDA, foști aliați.

În noiembrie 2019, Olesea Stamate a insistat pe asumarea responsabilității guvernamentale pe proiectul legii cu privire la procuratură, lucru criticat, pe bună dreptate, de Andrei Năstase, deoarece ăsta a fost motivul principal al  demiterii Guvernului Sandu.

În ianuarie 2020, candidatura Olesei Stamate, în calitate de candidat PAS, a devenit motiv de ceartă și escaladare a conflictului între PAS și PPDA, ultimii susținând un alt candidat, paradoxal, fost membru al PAS.

Câștigul electoral al doctorului Gațcan este simbolic – socialistul a ieșit victorios într-o regiune care a fost fieful electoral al formațiunilor politice de dreapta. Amintesc că, în 2016, în această regiune votul pentru candidatul prezidențial Maia Sandu a fost de aproximativ  65%, iar, la parlamentarele din 2019, în această circumscripție electorală uninominală, partidele de dreapta au acumulat, cumulativ, în jur de 75%.

Ce înseamnă toate acestea? Răspunsul este la suprafață: Maia Sandu are o problemă – pierde din suportul electoral de odinioară. Dacă nu va lua măsuri urgente, ce s-a întâmplat acum își va spune cuvântul la prezidențialele din toamna acestui an.

Putem, sau nu, să considerăm acest câștig al socialiștilor ca fiind un suflu nou pentru socialiștii moldoveni? Probabil că da. Profesorul universitar Radu Carp afirmă, pentru Europa Liberă, că, în contextul în care opoziția nu este unitară Igor Dodon are asigurat următorul mandat. „Deocamdată nu am văzut un unic candidat, care să poată să fie concurent pentru Igor Dodon, pentru că altfel, dacă vor fi doi sau trei candidați din partea opoziției, Igor Dodon, practic, are asigurat al doilea mandat și poate în continuare să gestioneze și guvernul acesta mixt.” De aici.

Constat că, după ce doctorul Gațcan a câștigat mandatul de deputat iar numărul fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor s-a mărit, a urmat semnarea acordului de crearea a Platformei social democrate pentru Moldova: PSRM și PDM au semnat acordul de creare a unei noi coaliții parlamentare. Potrivit acestuia, părţile semnatare au convenit de comun acord ca după alegerile prezidenţiale din toamna anului 2020, Partidului  Democrat îi va reveni una din funcţiile principale în stat – Prim ministru sau Preşedinte al Parlamentului. Un amănunt important în condițiile în care, de jure, statul moldovean este unul parlamentar iar președintele are pârghii limitate de putere.

Majoritatea analiștilor politici au anticipat această coaliție. O coaliție despre care se spune că ar fi una pe timp de ciumă. Dar, era cât se poate de previzibil că socialiștii vor veni cu această ofertă către democrați. Din simplul motiv că echipa lui Pavel Filip a avut un rezultat extrem de bun la alegerile locale. Iar în Hâncești, la alegerile locale a câștigat un intim al democraților.

Partidul Democrat din Moldova a demonstrat că poate reveni la guvernare. Perspectiva pe care o are, de potențial deținător a funcției de prim-ministru/președinte al Parlamentului, face ca această formațiune politică, care, după părăsirea ei de către Vladimir Plahotniuc, nu era creditată că își va mai reveni vreodată, să reînvie din propria-i cenușă. Semn că are suficiente rezerve interne ca să fie o pasăre măiastră.

 

Foto – zăgan sau vulturele cu barbă, pasărea măiastră a României

Zăganul (Gypaetus barbatus) este o specie de vulturi din familia Accipitridae, subfamilia Gypaetinae, genul Gypaetus. Specia este declarată dispărută din România. În aprilie 2009 vânătorii din județul Mehedinți au semnalat prezența zăganului sau a vulturului cu barbă în zona peșterii Topolnița.

 

 

 

 

Standard

Lasă un comentariu