PATRU ANI DE MAREA NEAGRĂ – LAC RUSESC

Pe 1 martie s-au împlinit patru ani de când Marea Neagră a devenit un lac rusesc. Expresia referitoare la Marea Neagră ca fiind un lac rusesc datează din anul 2005 și a fost folosită de președintele Traian Băsescu într-un discurs ținut la Universitatea Standford din Statele Unite, fostul șef al statului român a folosit această expresie din considerentul că autoritățile ruse nu își doreau internaționalizarea problemelor apărute în statele riverane Mării Negre.

Între timp, avertismentul domnului Băsescu a fost confirmat, cu subiect și predicat, de oficiali militari americani de cel mai înalt rang. Potrivit lor, Rusia poate bloca accesul navelor în Marea Neagră datorită rachetelor militare rusești staționate în Crimeea.

Referindu-se recent la fostul teritoriu al statului ucrainean, domnul Băsescu a spus că , după invadarea Crimeei, „peninsula a fost transformată într-un portavion avansat în inima Mării Negre” și că, în raport cu tot ceea ce are Rusia mobilizat acolo, armamentul și munițiile depozitate în regiunea transnistreană reprezintă doar “fier vechi”.

Nu știu dacă armamentul depozitat în regiunea transnistreană poate fi considerat fier vechi. Agențiile de presă anunță însă că Federația Rusă îşi consolidează prezenţa militară acolo și că pregătește un exercițiu militar de amploare în Marea Neagră. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, declara că mărirea efectivului militar în Crimeea asigură protecţia peninsulei şi a intereselor Rusiei în Marea Neagră.De aici.

Exercițiile militare desfășurate de Federația Rusă reprezintă o metodă de a spune oficialilor din Uniunea Europeană că Rusia nu va pleca din Crimeea. La rândul politicienii europeni, prin intermediul Parlamentului European au adoptat pe 12 martie o rezoluție în care se spune că Federația Rusă nu mai este un partener strategic al Uniunii Europene și că statele Uniunii Europene trebuie să rămână deschise impunerii de sancțiuni suplimentare la adresa Federației Ruse.

Tot în această zi, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat că Ucraina continuă să dezvolte noi tipuri de armament, inclusiv rachete.”Avem deja o armată nouă, de înaltă calitate, înarmată calitativ. Vom avea şi rachete. Acum avem rachetele de croazieră Neptun, care au fost testate cu succes, plus rachetele tactice Oliha şi rachetele antitanc Stugna” – a explicat Poroșenko. Totodată, liderul de la Kiev a promis o cooperare eficientă în industria de apărare între Ucraina şi principalele țări membre ale NATO.

Atunci când în Ucraina începe să miroase a praf de pușcă tulburențele post-electorale din Republica Moldova capătă valoarea unei cepe degerate. Pentru ca intersecția geopolitică dintre Prut și Nistru să nu se aprindă de la fierul vechi depozitat în regiunea transnistreană, consider că politicienii moldoveni, și nu numai, vor găsi o înțelegere politică care să mențină un status quo convenabil tuturor.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s