ANDREI NĂSTASE SE PREGĂTEȘTE SĂ FACĂ ALIANȚĂ CU DODON?

De ce nu? Politica este arta imposibilului, comportamentul politic al liderului Partidului Platforma DA face posibilă apariția unui asemenea scenariu. Explic.

Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă Maia Sandu a respins categoric o alianță postelectorală cu Partidul Democrat și a acuzat guvernarea de instaurarea unui regim autoritar în Republica Moldova. De aici.

Afirmațiile au fost făcute în urma apelului la responsabilitate  făcut de premierul Pavel Filip pentru formarea unei coaliții pro-europene în viitorul Parlament moldovean. Primul ministru moldovean a declarat că oficialii europeni ar putea să „medieze un acord politic post-electoral între forțele pro-europene care vor ajunge în Parlament”.

Datele Barometrului de Opinie Publică, prezentate de către Institutul de Politici Publice din Moldova la 14 mai, arată că,  trei formațiuni politice trec, în mod sigur, pragul electoral: Partidul Socialiștilor (Igor Dodon), Partidul Acțiune și Solidaritate (Maia Sandu) și Partidul Democrat (Vlad Plahotniuc). Alte două formațiuni politice, Partidul Platforma DA (Andrei Năstase) și Partidul Comuniștilor (Vladimir Voronin) se află la limită.

Potrivit Barometrului de Opinie Partidul Socialiștilor ar avea o aderență electorală de 40% din voturi, formațiunea politică condusă de Maia Sandu atrage 19% din simpatiile de vot, iar Partidul Democrat ar acumula 11%. Cu procente, aflate la limita pragului electoral, între 6 și 7% s-ar afla formațiunea condusă de Andrei Năstase și cea a lui Vladimir Voronin.

Tabloul politic prezentat în BOP este veridic. Aceasta înseamnă  că nici una dintre cele cinci viitoare formațiuni politice nu vor avea majoritatea parlamentară necesară pentru a forma viitorul Cabinet – nici măcar Partidul Socialiștilor. Rezultă că viitorul Guvern al Republicii Moldova va fi unul de coaliție, ori nu va fi deloc. Bazele pentru formarea viitoarei majorități parlamentare se fac acum și țin de comportamentul electoral și politic al acestor cinci formațiuni politice.

Maia Sandu consideră că, la alegerile parlamentare, are forța necesară obținerii unui rezultat mai bun decât o arată sondajele de opinie. Probabil își dorește ca alianța PAS/PPDA să obțină suficiente mandate pentru a forma viitorul Guvern. Motiv suficient pentru a anunța, ostentativ, că refuză un cartel politic viitor cu Partidul Democrat. Amintesc că previziunile   sociologilor moldoveni se referă doar la o jumătate a locurilor din Parlament – încă nu există cercetări referitoare la modul de comportament electoral în circumscripțiile uninominale. Maia Sandu/Andrei Năstase sunt conștienți de asta? Ce vor spune în cazul în care rezultatul electoral pe care îl vor obține în toamnă  nu va coincide cu cel promis de consilierii lor electorali ori de sondajele de opinie?

Va continua Maia Sandu să refuze o eventuală invitație la formarea unei majorități pro-europene și după aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare?   

În comunitatea observatorilor politicii moldovenești s-au găsit voci care susțin actuala rigiditate politică a PAS și o  îndeamnă pe Maia Sandu să participe la orice viitor parteneriat politic, indiferent de culoarea lui, în care nu este prezent Partidul Democrat. Argumentația prezentată de aceștia face trimitere la intenția Uniunii Europene de a nu se mai extinde către Est. Potrivit lor, în aceste condiții, culoarea politică a viitoarei guvernări moldovene nu ar mai conta. Sugestia se subînțelege, Maia Sandu/Andrei Năstase ar avea verde la o alianță post electorală cu socialiștii lui Dodon. De aici.

Nerostita invitație este în tonalitate cu mai vechea declarație făcută de Andrei Năstase că, în înțelegere cu Dodon și Usatâi, pune batista pe țambalul integrării europene.

Este un îndemn în consonanță cu dispersarea, conștientă, a forțelor de dreapta, făcută de liderul Partidului Platforma DA atunci când s-a autopropus unic candidat al partidelor pro-europene la primăria municipiului Chișinău.

O participare a cuplului politic Maia Sandu/Andrei Năstase la formarea unei majorități parlamentare alături de Partidul Socialiștilor justifică pe deplin refuzul lui Năstase de a participa la întâlnirea lansată de Traian Băsescu în scopul coagulării electorale a  formațiunilor politice pro-europene.

Scenariul participării PAS/PPDA într-o viitoare formulă de guvernare cu Partidul Socialiștilor aparține mai degrabă lui Andrei Năstase. Orbit de aversiunea pe care o are față de Vlad Plahotniuc o atrage pe Maia Sandu într-un joc politic care o va descredita.

Tocmai pentru a se evita un asemenea scenariu negativ, după aflarea alegerilor parlamentare din toamnă, experții Comisiei Europene ar trebui să medieze formarea viitoarei coaliții pro-europene.

Reclame
Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s